Första maj tal 2024, Jessy Eckerman

Kära vänner och förstamajfirare,

Solen skiner och våren är här. Jag heter Jessy Eckerman och kandiderar för Socialdemokraterna i EU-valet. Den socialdemokratiska familjen i Europa är stor och stark och vi står stadigt på en värdegrund där ingen skall lämnas ensam. Vi lever i en tid av stora utmaningar och osäkerheter, men vi har också ett ansvar och en enorm potential att forma framtiden. Det är upp till oss att stå upp för våra värderingar och kämpa för det som är rätt. Vi kan inte bara låta saker bero…

Temat för årets första maj här på Torggatan i Mariehamn är solidaritet. Solidaritet är den osynliga tråden som binder oss samman och visar vad som är viktigt inom den Europeiska unionen, där medlemsländerna har förenats i ett gemensamt mål att främja fred, välstånd och mänskliga rättigheter.

Löntagare, arbetstagare på en smutsig arbetsmarknad. Oschyssta villkor, människohandel och utnyttjande av människor som behövt fly sitt land för att försörja sig. Vi måste kämpa mot exploatering och förtryck, ingen ska utnyttjas på arbetsmarknaden.

Det handlar också om att stå upp för varandra, att försvara de mest sårbara och marginaliserade i vårt samhälle. Vi måste vara en röst för dem som inte kan tala för sig själva, och kämpa mot alla former av diskriminering, förtryck och rasism. Solidaritet handlar om att göra allt i sin makt för att hjälpa de som är utsatta för krig och grymhet, samtidigt som vi kämpar för att stoppa krig.

Solidaritet handlar också om att gemensamt ta ansvar för klimat och miljö. Varken miljöförstöringen eller den globala uppvärmningen ser några gränser på en karta. Varje åtgärd räknas, stor som liten.

En annan viktig fråga i Europa är det verkliga hotet från högerextremism och den grogrund för intolerans som nu hägrar runtom oss. Vi måste vara en motkraft mot hat och främlingsfientlighet, och arbeta för ett öppet, inkluderande och tolerant samhälle.

Demokratin är inte längre självklar och inget vi kan ta för givet. Det är upp till oss att stå upp mot dem som försöker underminera våra demokratiska institutioner och värderingar. Vi behöver enas och skapa en värld där varje medborgare har rätt att göra sin röst hörd.

Bästa förstamajdeltagare, låt oss enas i denna kamp för solidaritet, för arbetstagarnas rättigheter, mot högerextremism, mot hot och hat, och för demokrati. Tillsammans kan vi skapa en bättre och mer rättvis värld för oss alla. Din röst i EU-valet är viktig. Det är ett ödesval.

Oavsett om du inte tidigare röstat i Eu valet gör det i år det är ett ödesval. Nionde juni går vi till valurnorna för att visa vilken riktning vi vill styra Europa och eliminera de onda krafterna som står för allt  det vi inte kan accepetera.

Vi kan tillsammans styra skutan mot ett mer tolerant och medmänskligt Europa, där solidaritet är ledstjärnan

Tack.