Fler kommuner ska ta emot flyktingar

Vi har alla sett bilderna. Små barn som sköljs upp på Medelhavets stränder, människor som är villiga att riskera livet i trånga lastbilsutrymmen utan luft och människor som river sig blodiga mot taggtrådsstängsel i desperata försök att hitta en väg in i ”Forte Europa”. Och nu gör vi äntligen något.

I höst får 20 kvotflyktingar en nystart i livet i Mariehamn och stadsfullmäktige har gett grönt ljus för att ta emot 10–15 flyktingar vart tredje år fram till 2027. Dessutom ska Jomala ta emot en familj och det förs diskussioner i andra kommuner. Men räcker det nu med 60 miljoner människor på flykt? Vi anser att fler kommuner på Åland ska ta emot flyktingar och sedan samarbeta för att skapa en god tillvaro för dem och en bra integration. Åland kan nu ta emot direkt stöd från staten för flyktingmottagning. Integrationslagen är ny och i skick. Många av de människor på flykt är välutbildade och har med sig kunskaper i hantverk och yrken som mycket väl behövs också på Åland.

Vi vill att de åländska kommunerna på nytt tar upp frågan i styrelser och fullmäktigen och funderar över vilka som kan göra sig beredda för att ta emot fler. Vi hoppas att de åländska partierna kan ställa sig bakom dessa strävanden för en humanare värld och människor i djup nöd.

Ålands Socialdemokrater

Camilla Gunell, partiledare

Tony Wikström

Christian Beijar

Barbro Sundback

Sara Kemetter

Igge Holmberg

Carina Aaltonen

Mia Hanström

Jessy Eckerman

Nina Fellman

Miina Fagerlund

Marjo Österberg

Helena Flöjt-Josefsson

Hedvig Stenros

Kaveh Bahar

Ann Eriksson

Mathias Andersson

Anna Wiksten

Siv Ekström

Henrik Lagerberg

Gun Lagerberg

1 svar på ”Fler kommuner ska ta emot flyktingar”

Kommentarer är stängda.