Vad händer inom den åländska sjöfarten?

VAR? ÅLANDS SJÖFARTSMUSEUM NÄR? TORSDAG 15.12 kl 11.30-13

 

Vad händer inom åländsk sjöfart?

Nyheten om att Viking Lines Rosella säljs bort landar som en bomb i det åländska samhället. Linjen Mariehamn-Kapellskär som är en av ålänningarnas viktigaste linjer till Sverige står utan fartyg och framtiden ser osäker ut. Detta har direkta effekter på ålänningarnas kommunikationer och är en katastrof för många som arbetspendlar, som har barn och familj i Sverige, för bortaålänningar med stugor på Åland. Mariehamn-Kapellskär är också en viktig linje för alla som reser för nöjen, fritid, shopping, kultur och idrott i Sverige. För att inte tala om vad den betyder för turismen.

Frågorna blir många: Vad är det riktigt som händer inom åländsk passagerarsjöfart? Kommer fler linjer som inte är tillräckligt lönsamma att läggas ner? Räcker inte taxfreeundantaget längre till för att skapa lönsamhet?

Samtidigt pågår alltmer högljudda diskussioner om skatteundantagets betydelse och den snåriga skattegränsproblematiken. Många företagare lägger ner oändligt med tid och resurser på att lösa frågor kring import och export av varor och frustrationen är stor. Politiska röster höjs för ett partiellt slopande, en lösning som kanske inte ens är möjlig.

Åland står och faller med tillgången på kommunikationer och fraktmöjligheter, billiga sådana. Mariehamn och Åland behöver alla de arbetsplatser, skatteintäkter, hamnavgifter och den service som rederierna gett.

Samtidigt måste man också kunna fråga om inte rederierna har ett ansvar gentemot den åländska befolkningen att också upprätthålla trafik under mindre lönsamma månader? Ålänningarna behöver kunna lita på en hållbar trafik under alla årstider. Annars är det risk att personer som arbetspendlar känner sig tvingade att flytta.

Vad behöver vi nu göra? Vad behöver samhället göra? Vart är branschen på väg?

För att diskutera och belysa dessa frågor anordnar Ålands Socialdemokrater en diskussion den 15.12 kl 11.30-13 i Ålands Sjöfartsmuseum med VD Viking Line Jan Hanses, professor Henrik Ringbom, Mariehamns Hamns VD Alef Jansson, Tomas Karlsson, VD för Eckerölinjen.

Alla välkomna!