Respekt och tillit

Ett misstroende har lämnats in mot regeringen Katrin Sjögren. I sak hittar man inte så mycket i misstroendet.  Utan mer ett försök att få ut Nina Fellman som minister, men inte för något hon inte gjort eller gjort politiskt. Utan mer hur hon svarat i en insändare.  Detta misstroende är ett märkligt sätt att gå till väga.

För oss socialdemokrater har Nina Fellman verkligen åstadkommit mycket som kansliminister. Och visst är det så då att det är bekvämare för oppositionen om man skulle kunna göra sig av med motorn i t.ex. kommunreformen.

Eller, är det fel att minister Nina Fellman lyckats med att hålla goda kontakter med regeringen i Helsingfors och nu med mycket arbete lyckas få det här med Veikkaus på rätt spår igen? Och att vi troligtvis får tillbaka Veikkausombuden till Åland. Det får man genom ett arbete där man har respekt och tillit för varandra.

Om det inte faller partiet Ålands Framtid i smaken för att de antagligen vill ha så lite som möjligt med Finland att göra är deras sak. Och jag förstår därigenom att de hellre ser spel med Svenska spel än Veikkaus. Men det är en annan fråga, som inte heller landskapsregeringen äger.

I sitt misstroende nämner man att minister Fellman skulle uttryckt sig arrogant och respektlöst.

Om vi tänker då debattklimatet här i salen så tycker jag det är fler som kan se sig i spegeln, och fundera på hur bidrar vi själva till debattklimatet? Hur bemöter vi varandra? Vi skulle förstått detta mer om det varit en skrivelse till Lagtinget om debattklimatet i denna sal, eller hur vi uttrycker oss i t.ex. insändare, istället för ett misstroende. Ta också hur vi politiker beter oss på sociala medier. Men genom att göra det här som ett misstroende så urholkar man misstroendet som verktyg i vårt parlamentariska system.

Jag roade mig med att titta på misstroenden som getts till Ålands Lagting och 5 misstroenden före denna mandatperiod, och det senaste 2004 – 2005, innan denna mandatperiod.  Och nu har man haft två under denna mandatperiod. De misstroendena har inte varit av den karaktären att man uttryckt sig illa. Utan mer politiska hänvisningar. Är det inte så att denna opposition nu använder misstroendeverktyget lite vårdslöst?

Vi är inte mer än människor och kan uttrycka oss fel och olyckligt ibland. Men att Nina Fellman skulle uttryckt sig mer arrogant än vissa andra anser jag är felaktigt – tvärtom tycker jag minister Nina Fellman varit respektfull och svarat sakligt och bra i denna sal.

Detta misstroende handlar mer om Nina Fellman som person. Fick ju höra det av vicetalman Thörnroos som bekräftade det i ett replikskifte – att det var som person och inte sak. När jag hörde det så blev jag att googla upp ordet mobbing och det ordet står för.

Minister Fellman är en stark person med en tydlig ideologi och ett stort hjärta.  Minister Fellman som är en person som står för att man skall hjälpa varandra och hon lyfter vikten av internationell solidaritet. Nina säger det starkt och ideologiskt vilket kan vara obekvämt för vissa. 

Jag förstår centern, att ni ser hennes framgångsrika sätt med kommunreformen som ett hot, men det är ju inte Nina Fellmans eget initiativ. Det är denna regerings stora reform – att man får mer ekonomiskt stabila kommuner där kommuner har råd med solidaritet och ett rättvist bemötande. Som Lantrådet sa: Nina Fellman arbetar effektivt och målinriktat.

Att vissa ser ett rött skynke när Nina Fellman uttalar sig beror nog på att hon är en stark kvinnlig socialdemokrat. Jag kan avslöja en sak som vi inom partiet vetat länge, men som kanske inte är klart för alla – vi har bara starka kvinnor. Så tar vi bort en kommer det in en annan stark kvinna istället. För är det något vi verkligen har, så är det starka och kunniga kvinnor.

Är det nu så att oppositionen vill ha kvinnor som sätter sig ner och är till lags, så behöver man nog överväga sin kvinnosyn. Och med tanke på det tycker jag det är märkligt när man ser namnen på de som skrivit under misstroendet.

För jag upplever att detta misstroende är för att man inte tycker det är rätt att nu minister Fellman satt ner foten.

Det räcker med uttryck som förminskar en som person. Utanför denna borg får Nina Fellman sympatier och stöd för att man sätter ned foten. Här får man ett misstroende, märkligt.

Nina Fellman gjorde ett framgångsrikt val och fick många personliga röster. Hon är en synnerligen kompetent minister som gör sitt jobb i landskapsregeringen på ett utmärkt sätt. Hon har vårt fulla stöd, både som minister, partikamrat och hårt arbetande kvinna i politiken.

Vill även passa på att ge regeringen Katrin Sjögren vårt fulla stöd från den socialdemokratiska lagtingsgruppen och fortsatt arbetskraft till det förändringsarbete för stabilitet som regeringen nu jobbar för.

 

Göte Winé (S)

Misstroendedebatt 15.01.2018