Undergräv inte demokratin med okunskap

En hel del personer upprörs över den uppmärksamhet valet av kommundirektör i Vårdö har fått. Intressant är att Vårdös ledning och en del andra upprörs mer över att folk och media är upprörda. Man tycker att de som kritiserar valet är överdrivna eller onödiga, man tycker att det olyckligt att riksmedia och svenskmedia har uppmärksammat det hela. De sista borde inte andra signaler går fram mana till eftertanke.

De som kritiserar är inte överdrivna, de är mycket oroliga annars skulle de inte lägga tid på att engagera sig. En del är dessutom mycket kunniga i frågor kring rasism, fascism, nazism och vitmaktrörelser.

Det är inte konstigt att man boende på en liten ort engagerad i massor av andra frågor inte har koll och är så kunnig på området, men när det kommer kritik så borde man läsa på och lyssna på dem som kan mer. Jag hoppas att de förtroendevalda i Vårdö nu skaffat sig mer kunskap och ser vad det är för en organisation som den anställda kommundirektören varit med i till för två år sedan, ja tom varit med och startat och att man läst på om hur vitmaktrörelser fungerat fungerar idag och i historien och ser sammanhang och lär. Det är en mäktigt rörelse med lättköpta lösningar som går stick i stäv med allt vad ett demokratiskt samhälle står för och hela grunden för de mänskliga rättigheterna.

Vad det gäller Johansson så handlar det inte om några ungdomssynder i tonåren, det handlar inte om någon som bara tyckte lite, utan någon som varit mycket aktiv och drivande i. Visst kan man förstå att rekryteringsgruppen inte kunde ha koll på sökandes bakgrund när han inte öppet redovisade den, men man kunde och kan agera annorlunda när man fick reda på det. Man har fortfarande möjlighet, en kommundirektör sitter på ett förtroende och han har mörkat sin meritlista.

Att jämföra hans politiska engagemang med att vara aktiv grupper eller partier som har sin grund i allas lika värde tyder på stor okunskap. Johansson var talesperson för Nordisk Ungdom 2012–2013 en fascistisk organisation som har utmärkt sig för att använda hot, trakasserier och våldsamma handlingar och de var inte för 15 år sedan utan 2 år sedan. Länkar till en insändare i dagens Nyan som just visar på problematiken.

Jag tycker också att Rebecca Mattssons uttalande i Ålandstidningen idag är klokt och jag förstår henne upprördhet, en ung familj som just håller på att flytta till Vårdö.

Okunskap om historia och vitmaktrörelser får inte undergräva demokratin, vi behöver nu alla med de klimat som råder läsa på och hänga med. Väldigt skönt med de reaktioner som nu sker i Finland efter Olli Immonens fruktansvärda uttalanden mot mångkultur t ex kampanjen Meillä on unelma = Vi har en dröm med manifestationer på flera ställen i landet.

Mia Hanström (S)