Valet 2019 skärgården
Det behövs en skärgårdspolitik som bottnar i de socialdemokratiska grundvärderingarna; solidaritet, frihet, fred, jämlikhet och alla människors lika värde. En politik som inte fladdrar hit och dit utan som bottnar i att alla ålänningar är likvärdiga. En politik som stärker möjligheterna att bo kvar och öka invånarantalet.
Skärgården ska förbli skärgård. Vi jobbar för ett Åland där alla regioner är livskraftiga, för trygghet, utveckling och en rättvis fördelning. Småskaligheten är viktig, men vi behöver samverkan och samordning på många områden.
För skärgården krävs ofta speciella lösningar. Vi behöver nya trafiklösningar för att förkorta tidsavstånden. Det är en viktig grund för att behålla och locka nya invånare och får underlag för nödvändiga samhällsfunktioner. Vi behöver system som knyter ihop de olika delarna av skärgården med varandra, så att vi kan stärka samarbetet både inom skärgården och med andra. Kommunerna, sjukvården och skolan och andra enheter måste utveckla sitt arbete via nätet. Webbkommunikation utvecklas som en självklar del av mötesteknik, och då spelar avstånd mindre roll. Samtidigt kommer verksamheten i ännu högre grad också årstidsanpassas.
Socialdemokraterna kommer aktivt att arbeta för att på bästa sätt förverkliga
En skärgårdskommun och samtidigt ett ökat samarbete med andra. Målet är en skärgårdskommun med en gemensam administration och politisk organisation, men parallellt med det jobbar vi för att stärka samarbetet på olika sätt och nivåer mellan kommunerna t ex genom en allåländsk kommunernas socialtjänst. Servicen och kommunkanslierna ska fortsättningsvis finnas kvar ute i de gamla kommunerna men nya resmöjligheter, ny teknik och årstidsanpassad mötesverksamhet skapar nya förutsättningar. En viktig sak men en gemensam skärgårdskommun är att tillsammans kan tala med en röst för skärgårdens bästa. En kommun kan samla kompetens och vara starkare så att kommunen bland annat kan involveras i olika former av utvecklingsprojekt för att tillskapa resurser och nytänkande.
Att kollektivtrafiken till land och sjös utvecklas bland annat genom snabba persontransporter.
Att alla åtgärder och beslut konsekvensbedöms utifrån hur de påverkar dem som bor i skärgården. Då normen är att bo centralt gynnas medvetet och omedvetet alltid de som bor på en centralort, därför torde alla beslut och åtgärder alltid konsekvensbedömmas utifrån hur de påverkar skärgården.
Teknikutvecklingen tas tillvara. Kommunerna, sjukvården och skolan och andra enheter måste utveckla sitt arbete via nätet. Webbkommunikation utvecklas som en självklar del av mötesteknik, och då spelar avstånd ingen roll.
Företagsam Skärgård får i uppdrag att blir skärgårdens lokala utvecklingsorganisation som både kommunerna och näringsliv behöver, så att stöd och möjligheter blir verkliga möjligheter för den småskaliga skärgården med sina geografiska hinder.
Kommunerna utvecklar partnerskap med SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation och andra föreningar för att skapa högkvalitativ fritidsverksamhet.
En skärgårdsläkartjänst inrättas, som har till uppgift att arbeta uppsökande och utveckla hälsovården för alla som bor i skärgården.
En sjöpolisenhet som året om ansvarar för trygghet och säkerhet i skärgården skapas. Polisen ska arbeta jobba förebyggande men också kunna agera vid allt från vårdslös fisketurism, brott, katastrofer till trafikolyckor.