fbpx
Camilla har ordet
camilla

Camilla har ordet

Jag föddes i Lappo, Brändö och flyttade till Mariehamn för att gå i Ålands lyceum redan som 16-åring. Sedan blev det studier i Åbo och en vistelse i Stockholm innan jag 1998 flyttade tillbaka till Åland för att jobba som journalist, projektledare och kulturarbetare. Idag lever jag tillsammans med min man Michael som är lärare i historia och samhällskunskap och våra tre barn på Klinten i Mariehamn.

Jag har alltid varit mycket intresserad av samhällsfrågor och politik, men engagerade mig i ett parti först 1999 då jag blev socialdemokraternas representant i Kulturdelegationen. Där märkte jag att mina åsikter i kulturpolitiken behövdes. Jag vill öppna fönstren mot omvärlden, ta in det nya, det utmanande och orädda.

2003 ställde jag upp första gången i lagtings- och kommunalval. Det gick bra och jag kom in. Jag förstod inte då att jag hade valt en livsbana. Nu arbetar jag mitt 16:e år som heltidspolitiker. Först var jag kultur- och utbildningsminister, lagtingsledamot, partiordförande 2010 och lantråd 2011. Nu är jag vice lantråd och närings- och miljöminister.

Socialdemokraterna var mitt eget val. Jag kommer inte från en utpräglad socialdemokratisk tradition eller familj. Jag valde detta parti för att det finns en historia, en tradition och en vilja att ge alla människor en ärlig chans. För mig var det helt avgörande att det fanns studiestöd för att jag skulle kunna studera. Samhället gav mig chansen. Något sådant hade man inte förr. Socialdemokraterna är för mig ett parti som vill göra det möjligt för alla att utvecklas till den man vill. Att få studera, att få växa, att få hjälp i de stunder man i livet behöver det, att få ett arbete som ger mening och försörjning. Socialdemokratin ser till människors behov av att kunna leva fria och självständiga liv, i gemenskap med andra. Den kombinationen gillar jag starkt.

Vi har en fin folkrörelse som växer. Om du inte redan engagerat dig, ta chansen! Bli del av den politiska kraft som vill förändra för att kunna bevara det som är det goda med Åland. Och som vill utveckla och modernisera Åland så vi också tar Er med in i framtiden.

Det är en stor uppgift. Det är just därför den är så fantastiskt spännande och lockande. Då behöver vi dig. Välkommen med!

Camilla Gunell

partiets ordförande